HILDEHJELPA

Erfaringsbasert psykisk helsearbeid


"Det du vet om, kan du gjøre noe med. 

Det du ikke vet om, gjør noe med deg."

Gordon Johnsen, grunnlegger av Modum Bad.


Psykisk helse - hva handler det om?

Balanse

Bruke mye nok tid på det som gir deg energi, og lite nok tid på det som tar din energi. Og være bevisst på hva som er hva.

Verktøy

Bli klar over hva som hjelper, og hva som ikke hjelper. Og ha noen verktøy å bruke når du forstår at du trenger det.

Fellesskap

Opplevelsen av å høre til kommer av å føle seg verdifull og akseptert både av seg selv og av andre.

Og når du ikke fikser det, 

da handler psykisk helse om:

Usunt stress

Ingen grenser for hva man selv synes man burde klare. "Flink" til å ta seg sammen, og klarer ikke å si nei til andre. Legger lista altfor høyt hele tiden og mislykkes derfor ofte. Utslitt av å være "på" hele tiden. Mye uro, "løper etter toget," søvnproblemer.

Følelser og unngåelse

Automatiske mønster for forsvar og overlevelse, for å unngå sterke, ubehagelige følelser og psykisk smerte. Ikke noe man styrer med sin egen vilje, men man selv og andre tror det bare handler om å ta seg sammen. Opplevelse av å sitte fast i en ond sirkel. Vanskelig å tåle seg selv.

Utenforskap, ensomhet

Opplevelse av å føle seg annerledes enn andre, og ikke være bra nok. Trekke seg unna folk fordi man tror at andre dømmer en. Sammenlikne seg med andre, i stedet for å sammenlikne seg med seg selv.

Felles for veldig mange som har psykiske helseplager, er at de ikke forstår hvorfor de ikke får til å ha det bra når de prøver så hardt hele tiden. 


Relasjons-kompetanse

Relasjonskompetanse er det en person er i stand til å gjøre for å skape kontakt og utvikle forhold/relasjoner med andre mennesker. Men det er også det personen trenger for å vedlikeholde og reparere relasjoner den allerede har. Personen bruker det den har lært/erfart, og holdningene den har med seg, og relasjonskompetansen vil derfor være forskjellig fra person til person.

Vi må lære oss hvordan vi skal oppføre oss og være sammen med andre mennesker, for å klare å få kontakt og være sammen med andre. Det innebærer blant annet å lære oss og se en sak fra en annen person sin side. Det er grunnlaget for å kunne fungere sosialt. Det å kunne ta en annens perspektiv er en del av det som kalles mentalisering, dvs. å se seg selv utenfra og andre mennesker innenfra. Det er en vesentlig del av en persons relasjonskompetanse.

Ved å øve på oppmerksomt nærvær (mindfulness) kan man bli bedre til å regulere egne følelser og reaksjoner. Det igjen gjør personen i stand til bedre å tåle andres følelser og reaksjoner. Evnen til å romme egne følelser og evne til å regulere seg selv følelsesmessig, er en annen viktig del av relasjonskompetansen.



Tjenester

Kurs


Utgangspunktet er balanse, verktøy, og fellesskap. Det er i hovedsak direktesendte kurs på Teams.

Veiledning


Jeg tilbyr veiledning og samtaler som pedagog og psykisk helsearbeider med erfaringskompetanse.

Det hjelper å snakke med noen som har erfaring.